logo

Kuchnia

Kuchnia to jeden z warsztat贸w, kt贸ry ka偶da z nas, 偶ona i mama, doskonali ku rado艣ci i zdrowiu swojej rodziny. Codziennie staramy si臋 przygotowa膰 co艣 smacznego, od偶ywczego i niejednokrotnie oryginalnego na kolejne posi艂ki w domu, w pracy czy w szkole. Nasze kulinarne wysi艂ki znajduj膮 uznanie m臋偶贸w, dzieci, te艣ciowych, kole偶anek.

Zapraszamy do dzielenia si臋 do艣wiadczeniami, pomys艂ami i przepisami na pyszne potrawy z naszych domowych sto艂贸w.

Piszcie maile!

  1. Chleb emigrant贸w
  2. Cha艂ka
  3. Sernik na zimno
  4. Owocowa korona
  5. Makaronada


Chleb emigrant贸w

Nazwa pochodzi z USA, gdzie 偶ony emigrant贸w piek膮 chleb w domu, bo ten kt贸ry jest w sklepach nie nadaje si臋 do niczego. Wspomnienia smaku polskiego chleba nie daj膮 spokoju emigrantom. Pr贸buj膮 w zapachu prawdziwego, polskiego chleba odzyska膰 cho膰 cz膮stk臋 utraconej ojczyzny鈥

Zakwas:
1 szkl. wody (dobrej!)
1 艂y偶eczki dro偶d偶y instant
1 1 szkl. m膮ki chlebowej (lub zwyk艂ej, nie tortowej). M膮ka chlebowa ma przemia艂 650 鈥 800.
2 艂y偶ki m膮ki 偶ytniej
2 艂y偶ki m膮ki razowej lub graham聽 (proporcje tych trzech rodzaj贸w m膮k dobieram do艣膰 fantazyjnie, sugeruj膮c si臋 nastrojem oraz tym co mam w spi偶arni) Wymiesza膰 w naczyniu (ja u偶ywam glinianego) tak, aby zakwas mia艂 konsystencj臋 艣mietany. Zostawi膰 pod przykryciem (艣ciereczka, folia przezroczysta) na 8-16 godzin. (ja zostawiam po prostu na noc)

Ciasto:
Zakwas
1 szkl. wody (dobrej!)
500g m膮ki chlebowej (3 1 szklanki)
1 艂y偶ka soli
1 艂y偶ka cukru

Wk艂adam sk艂adniki do maszyny do chleba. Nastawiam na program, kt贸ry wyrabia ciasto. Podczas wyrabiania dodaj臋 przyprawy np. oregano, kminek, majeranek, bazyli臋.
Po wyrobieniu wyk艂adam na stolnic臋, wyrabiam chwilk臋 r臋cznie i formuj臋 okr膮g艂y bochenek. Mo偶na zostawi膰 go do wyro艣ni臋cia pod przykryciem na cienkiej, drewnianej 艂opacie albo w koszyczku albo w drewnianej misie. Wyrasta ok. 30-60 min.
W tym czasie rozgrzewam piekarnik i nagrzewam kamie艅 do chleba. Wyk艂adam na艅 wyro艣ni臋ty bochenek i piek臋 w temp. 225 stopni ok. 20 minut. W trakcie pieczenia mo偶na spryskiwa膰 go wod膮 (spryskiwaczem do kwiat贸w), wtedy sk贸rka jest chrupi膮ca.
Uwa偶ajcie, bo raz podany na niedzielne 艣niadanie powoduje, 偶e rodzina nie chce je艣膰 chleba ze sklepu. B臋dziecie musia艂y wstawa膰 rano i wypieka膰 chlebek.

 
Cha艂ka

sk艂adniki:

1/2 kg m膮ki
torebka suszonych dro偶d偶y
5 艂y偶ek cukru
cukier waniliowy
8 - 10 dkg t艂uszczu
szklanka mleka
1 jajko i ewentualnie bia艂ko do posmarowania
szczypta soli

wykonanie:

Wszystkie sk艂adniki mieszamy, nawet niekoniecznie dok艂adnie, je艣li akurat pod pach膮 trzymamy niemowl臋聽 Smile聽Odstawiamy na jaki艣 czas, 偶eby podros艂o ( oczywi艣cie ciasto, a nie niemowl臋). Wtedy wyrabiamy r臋k膮, ale kr贸tko,聽 chodzi o to, 偶eby si臋 nie maza艂o, a to ciasto bardzo szybko przestaje si臋 klei膰 do r膮k i wtedy mo偶na ju偶 zaplata膰 cha艂k臋: ciasto dzielimy na trzy cz臋艣ci - wa艂eczki i zaplatamy z nich warkocz d艂ugo艣ci posiadanej blaszki. Blaszka powinna by膰 nasmarowana. Wk艂adamy do niej warkoczyk, najlepiej posmarowany bia艂kiem, 偶eby si臋 艂adnie b艂yszcza艂. Pieczemy w temp.180 stopni聽przez ok.聽czterdzie艣ci minut.

Prostsze od Jasia!

 
Sernik na zimno

Przepis na tortownic臋 o 艣rednicy 24cm.

Sk艂adniki:

herbatniki lub biszkopty do wy艂o偶enia dna;
4 serki waniliowe 200g (moje ulubione s膮 z OSM Garwolin);
2 galaretki owocowe (ulubiona - Dr.Oetker);
owoce z puszki, z kompotu, mro偶one, suszone, 艣wie偶e.

wykonanie:

Dno tortownicy wyk艂adam herbatnikami. Na ciastka k艂ad臋 np. brzoskwinie z
puszki (2 po艂贸wki zostawiam do przyozdobienia wierzchu). Do salaterki
nalewam 250ml gor膮cej wody i rozpuszczam w niej galaretk臋 brzoskwiniow膮.
Po wystudzeniu dodaj臋 serki, mieszam. G臋stniej膮c膮 mas臋 przelewam do
tortownicy. Wierzch przyozdabiam pozostawionymi owocami. Rozpuszczam
drug膮 galaretk臋 w 500ml wody, studz臋, zalewam sernik i... gotowe.

Smacznego!
 
Owocowa korona

danie deserowe, nale偶y przygotowa膰 dzie艅 wcze艣niej

sk艂adniki

puszka owoc贸w najlepiej mix

du偶a puszka brzoskwi艅

puszka krojonego ananasa

(mo偶na r贸wnie偶 wykorzysta膰 owoce mro偶one lub latemsezonowe)

3 galaretki cytrynowe

foremka metalowa z kominem

wykonanie

Rozpuszczamy galaretk臋 zmniejszaj膮c ilo艣膰 wody o 1/3 ni偶 w przepisie na opakowaniu.Odstawiamy do wystygni臋cia, zim膮 za okno, latem do zimnej k膮pieli. W tym czasie ods膮czamy owoce na sitku, wi臋ksze kawa艂ki brzoskwini kroimy. Wszystkie cz膮stki owoc贸w powinny mie膰 podobn膮 wielko艣膰. Gdy galaretka jest ju偶 ch艂odna i zaczyna t臋偶e膰 wlewamy odrobin臋 do formy .

Uk艂adamy pierwsz膮 warstw臋 owoc贸w w dowolnym uk艂adzie ( mo偶na wymy艣li膰 jaki艣 wz贸r) i wstawiamy do lod贸wki aby zastyg艂a. Powtarzamy czynno艣膰 kilka razy w celu r贸wnomiernego roz艂o偶enia owoc贸w. Wype艂nion膮 form臋 wstawiamy na noc do lod贸wki.Nast臋pnego dniana pewno b臋dzie gotowa. Aby j膮 艂atwo wyj膮膰 zanurzamy form臋 na chwil臋 w dosy膰 ciep艂ej wodzie. Nast臋pnie na wierzchu k艂adziemy odpowiednio du偶y talerz i odwracamy 鈥瀝obi膮c babk臋鈥. Wy艂o偶ona w ten spos贸b galaretka b艂yszczy 艣wie偶o艣ci膮 i mieni si臋 kolorami smakowitych owoc贸w niczym korona - doskona艂adla uczczenia mi艂ych wydarze艅 rodzinnych.

 
Makaronada
danie obiadowe, szybkie w przygotowaniu i lubiane przez moich domownik贸w.

Wi臋cej…
 


Kalendarz

« < Lipiec 2019 > »
P W C P S N
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31 1 2 3 4

Kram

 

 

Wspieraj膮 nas

Facebook


Stworzone dzi臋ki Joomla!. Designed by: Joomla Themes, hosting. Valid XHTML and CSS.