logo

Chleb emigrant贸w

Nazwa pochodzi z USA, gdzie 偶ony emigrant贸w piek膮 chleb w domu, bo ten kt贸ry jest w sklepach nie nadaje si臋 do niczego. Wspomnienia smaku polskiego chleba nie daj膮 spokoju emigrantom. Pr贸buj膮 w zapachu prawdziwego, polskiego chleba odzyska膰 cho膰 cz膮stk臋 utraconej ojczyzny鈥

Zakwas:
1 szkl. wody (dobrej!)
1 艂y偶eczki dro偶d偶y instant
1 1 szkl. m膮ki chlebowej (lub zwyk艂ej, nie tortowej). M膮ka chlebowa ma przemia艂 650 鈥 800.
2 艂y偶ki m膮ki 偶ytniej
2 艂y偶ki m膮ki razowej lub graham聽 (proporcje tych trzech rodzaj贸w m膮k dobieram do艣膰 fantazyjnie, sugeruj膮c si臋 nastrojem oraz tym co mam w spi偶arni) Wymiesza膰 w naczyniu (ja u偶ywam glinianego) tak, aby zakwas mia艂 konsystencj臋 艣mietany. Zostawi膰 pod przykryciem (艣ciereczka, folia przezroczysta) na 8-16 godzin. (ja zostawiam po prostu na noc)

Ciasto:
Zakwas
1 szkl. wody (dobrej!)
500g m膮ki chlebowej (3 1 szklanki)
1 艂y偶ka soli
1 艂y偶ka cukru

Wk艂adam sk艂adniki do maszyny do chleba. Nastawiam na program, kt贸ry wyrabia ciasto. Podczas wyrabiania dodaj臋 przyprawy np. oregano, kminek, majeranek, bazyli臋.
Po wyrobieniu wyk艂adam na stolnic臋, wyrabiam chwilk臋 r臋cznie i formuj臋 okr膮g艂y bochenek. Mo偶na zostawi膰 go do wyro艣ni臋cia pod przykryciem na cienkiej, drewnianej 艂opacie albo w koszyczku albo w drewnianej misie. Wyrasta ok. 30-60 min.
W tym czasie rozgrzewam piekarnik i nagrzewam kamie艅 do chleba. Wyk艂adam na艅 wyro艣ni臋ty bochenek i piek臋 w temp. 225 stopni ok. 20 minut. W trakcie pieczenia mo偶na spryskiwa膰 go wod膮 (spryskiwaczem do kwiat贸w), wtedy sk贸rka jest chrupi膮ca.
Uwa偶ajcie, bo raz podany na niedzielne 艣niadanie powoduje, 偶e rodzina nie chce je艣膰 chleba ze sklepu. B臋dziecie musia艂y wstawa膰 rano i wypieka膰 chlebek.

 

Kalendarz

« < Sierpie艅 2020 > »
P W C P S N
27 28 29 30 31 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31 1 2 3 4 5 6

Kram

 

 

Wspieraj膮 nas

Facebook


Stworzone dzi臋ki Joomla!. Designed by: Joomla Themes, hosting. Valid XHTML and CSS.